Най-големите банкови обири в България

  1. „Рекордьорите“ – Годината е 2011. 2-ри май. От трезора на столичния бул. „Евлоги Георгиев“ са ограбени около 40 млн. лева. Това е най-големият обир в България на всички времена до момента.

Много от действащите прокурори и съдии тогава имали сейфове чрез подставени лица в един от най-големите трезори у нас. Суперпрофесионалистите опразнили напълно необезпокоявани 509 от 1000 касетки там за четири часа в нощта срещу 2 май.

 

  1. „Непроследимите“ – Преди 13 години … В ранните часове на 24 март 2004 г. група маскирани мъже напускат софийския клон на банка Биохим. Успели са да отмъкнат вещи и банкноти на стойност около 7 млн. лв. Детайлите около престъплението го превръщат в един от най-добре планираните обири в България.

 

  1. „Класика… или не съвсем“ – Маски, автомати „Калашников“, черни дрехи, нахлуване в работно време и заплашване на банковите служители… Всичко до тук звучи като класически банков обир. Като по филмите. Но в случая сред нападателите има и жена. 1 юни 1998 г., малко след края на обедната почивка в калоферския клон на Хебросбанк нахлуват трима мъже и една жена.

 

  1. „Вълшебният ключ“ – През 2005 г. започват серия банкови кражби в работно време и в присъствието на охранители, без никакви видими следи. Престъпленията се установяват със закъснение от по няколко дни. МВР опитва да скрие случаите от медиите и обществото, затова и загубите не може да се измерят. По изчисления на специалистите тук говорим за щети в размер на най-малко 2.5 млн.

 

  1. „Телефонна клопка“ – През нощта на 8 февруари 2005 г. част от абонатите на Глобул в Ботевград остават без покритие. Интернет достъпът също е блокиран. Заедно със сигналите изчезват и над 1 млн. лв. от клона на ОББ. Маскирани крадци за секунди обезвреждат сигнално-охранителната система и обират около 40 частни сейфа в трезора на банката.